Hoe een condensatieketel u jaarlijks veel geld kan opleveren

We weten allemaal dat een HR-ketel cruciaal is als u uw energierekening laag wilt houden. Het geeft, zoals de naam al zegt, een hoger rendement en verbruikt daardoor minder gas. Natuurlijk heeft de technologie niet stilgestaan, de verwarmingssystemen zijn vernieuwd en verbeterd de afgelopen jaren. Een van de meest besparende innovaties vindt u in de condensatieketel. Maar hoezo is deze zo besparend?

Werking van condensatieketels

Condensatieketels hebben een iets andere werking dan gewone Hr-ketels. Normaal gesproken is het zo, dat na verbranding van het gas de rookgassen, en daarmee ook een hoop warmte, de schoorsteen uit drijven. De condensatieketels (her)gebruiken deze warmte door het via een condensator te leiden. De warmte die hier afgegeven wordt, verwarmt vervolgens het water dat terugkomt uit de radiatoren. Gezien het water dan voorverwarmd is, kost het minder gas om het op temperatuur te brengen. Meer rendement dus.

Hoeveel kan ik besparen met een condensatieketel?

We weten nu waarom een condensatieketel u geld kan besparen, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk hoeveel geld dat is! De aanschafkosten van een condensatieketel liggen namelijk net iets hoger dan die van een ‘ gewone’ Hr-ketel, en u wilt natuurlijk wel besparen, niet onnodig extra geld uitgeven.

Het is van heel veel factoren afhankelijk hoe snel u de condensatieketel terugverdiend hebt, maar we kunnen u wel een gemiddelde geven. Als het systeem de juist capaciteit heeft voor de grootte van de woning, en het dus optimaal werkt, kunt u een besparing van wel 40% bereiken! En dat zult u ook zeer zeker op een positieve wijze in de portemonnee voelen.