Als de kachel het niet meer doet

De verwarming is een onderdeel van uw woning waar u niet zo bij stilstaat dat het veel voor u doet. Maar niets is natuurlijk zo prettig als de verwarming aanzetten op een koude winterdag, het geeft een gevoel van behaaglijkheid.

Als de verwarming het opeens niet meer doet, dan komt u er pas achter hoe belangrijk deze eigenlijk is. In sommige gevallen is het iets simpels, zoals het bijvullen van de ketel. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn, waardoor de ketel dus echt kaduuk is. Op zo’n moment heeft u vaak de hulp van uw energieleverancier of een loodgieter nodig. De vraag is dan natuurlijk repareren of een compleet nieuwe condensatieketel aanschaffen? Een lastige keuze in sommige gevallen.

Voordelen van repareren

woning cv ketelAls een ketel defect is en deze wordt gerepareerd, dan is dat in vrijwel alle gevallen voordeliger als een nieuwe kopen. Althans, het bedrag dat moet worden afgerekend is een stuk lager. Een reparatie kan interessant zijn als uw ketel nog geen 15 – 20 jaar oud is. Het is dan meestal nog wel waard om hier een reparatie aan uit te geven. Maar ook is het op dat moment een goed idee om wat advies in te winnen bij de monteur en hem om een volledig eerlijk antwoord te vragen.

Vaak krijgt u dan wel een goed beeld of het repareren het nog waard is. Er is natuurlijk ook altijd weer garantie op de reparatie, maar er zijn uiteraard ook andere zaken die defect kunnen gaan. Tel daarbij op dat oudere ketels een stuk meer gas verbruiken en in veel gevallen zal een nieuw model erg aantrekkelijk zijn, ook financieel.

Voordelen van een nieuwe ketel

We hebben het al even besproken, maar de zuinigheid van nieuwere ketels ligt een stuk hoger dan bij oudere ketels. Zo staan bijvoorbeeld de Vaillant Condensatieketels goed aangeschreven. Aangezien de kosten voor gas best flink kunnen oplopen bij een gemiddeld gezin, is het helemaal geen slecht idee om dit te overwegen. Wanneer u al deze zaken meeneemt in de berekening, is de kans groot dat u tot de conclusie komt dat een nieuw model de betere keuze is. Ook is er uiteraard weer een garantieperiode op de nieuwe ketel beschikbaar, welke meestal 2 jaar duurt.